tráviaca sústava

27. prosince 2010 v 10:11 | mia97 |  tráviaca sústava
Tráviacu sústavu tvorí jedna velká rúra, ktorá sa začína ústami a končí konečníkom. Niektoré časti tejto rúry sú dlhé, iné sú krátke, ďalšie sú široké alebo úzke, každá časť zodpovedá tomu, čo vykonáva.
Potrava, ktorú prehltneme ide niekolko sekúnd dolu hrdlom a potom sa posúva nadol svalovou
rúrou-Pažerákom (ezofagus) , ktorý sa končí v žalúdku
tu sa potrava rozdrví na kašu a premieša s tráviacimi šťavami. Zo žalúdka sa táto šťava vytláča do ťenkého čreva a cez jeho stenu sa užitočné látky vstrebávajú do krvi, zvyšky potom postupujú do hrubého čreva, tu sa vstrebáva večšina vody a obsah sa zahusťuje a potom sa posunie nakoniec kde ostane kým nepočítime potrebu zbaviť sa ho.
Do tela sa vstrebávajú len niektoré látky-živiny, používajú sa na stavbu tela, jeho rast a obnovu a dodávajú aj energiu. Štvorkomorový žalúdok
Ničiaca linka
Naša tráviaca sústava kúsok po kúsku drví potravu- je to ničiaca linka

Posúvanie potravy
Svaly pažeráka sa sťahujú a tým vytváraljú akýsi druh cestovnej vlny, ktorá posúva jedlo pred sebou, tento pohyb sa nazýva peristaltika. To znamená, že môžeme prehĺtať aj keď ležíme. Tento pohyb posúva potravu celou tráviacou rúrou.

Živiny
Do pečene prichádza krv s čerstvými živinami, ktoré sa do nej dostali v tenkom čereve. Pečeň tieto živiny triedi: niektoré uskladní, niektoré mení, niektoré nechá odísť dalej.

Vak na potravu
Každá potrava určitý čas zostáva v žalúdku.

Vnútorná stena ktorá prichádza do styku s potravou vytvára kyseliny a iné látky, ktoré potravu rozpúšťajú.

Chemický útok
V podžalúdkovej žlaze sa tvoria silné tráviace šťavy, ktoré prechádzajú do dvanástnika a rozpúštajú potravu na drobné čiastočky.

Spracovanie tukov
Mastné jedlá sú ťažko strávitelné, velkú úlohu pri spracovaní tukov plní žlč, po pôsobení môžu tráviace šťavy lepšie pôsobiť.

Začiatok konca
Prvých 25 centimetrov tenkého čreva sa nazýva dvanástnik pritekajú doň šťavy z podžalúdkovej žlazy.

Jesť môžeme takmer všetko, dokial toho nezieme vela, naše telo potrebuje pravidelný príjem pestrej stravy.
Bielkoviny potrebujeme na obnovu svojich tkanív.
Cukry a mäkké tuky na získanie energie. Vitamíny pri prevencii chorôb. Voda je základom života- bez nej by sme dlho nevydržali.

Naša tráviaca sústava je sériou rúrok a komôr, podobá sa sýstému potrubí a nádrží používaných na zavlažovanie odpadovými vodami. Tak ako sa rozličné chemikálie pridávajú v každej etape do odpadovej vody, tak sa tráviace šťavy primiešavajú do potravy v rozličných etapách jej spracovania- na konci zostávajú len zvišky.


Pečeň sa skladá z niekolkých časťa lalokov. Má bohaté cievne zásobenie. Pečeň triedi živiny, skladuje dôležité látky, ktoré sú zdrojom energie, rozkladá staré krvinky.
Obličky sú krvné filtre. Dve vonkajšie vrstvy filtrujú odpadové a chemické látky z krvi z ktorých vzniká moč, ktorá močovodom steká do močového mechúra.


Tenké črevo
Tenké črevo sa vinie po celom bruchu a meria asi 6 metrov. Tenké črevo potravu stláča a posúva ju dalej.

Vstrebávanie živín
Vnútorná stena tenkého čreva obsahuje množstvo malých ciev do ktorých sa vstrebávajú živiny.

Hrubé črevo
Hrubé črevo je dlhé asi 1 a pol metra- je ovela kratšie ako tenké črevo, je však 3 razy hrubšie- až 7 centimetrov.

Vstrebávanie vody
Vodnaté zvyšky v tenkom čreve hustnú pretože sa z nich vstrebáva voda. Tu žijú aj užitočné baktérie, ktoré vyrábajú niektoré vytamíny potrebné pre telo.

Slepé črevo
V mieste kde sa spája tenké s hrubým črevom je črevovitý výbežok, ktorý voláme slepé črevo- pomáha stráviť tuhú potravu.

Koniec linky
Ničiaca linka sa skončila. Zvyšky a odpadové látky čakajú na odstránenie v konečníku- v poslednej časti hrubého čreva.



                                                                                                                                 referaty
                                                                                                                                  mia97
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

učíte sa už o ludskom tele?

áno...... 61% (426)
nie ......... 19.8% (138)
na budúci rok ...... 19.2% (134)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama